Cumpara rovinieta online -
Calculator roviniete Romania

Informații Utile Asigurarea Auto RCA

Informatii utile

 

 

 • Ce informații se iau in considerare pentru oferta RCA?

 

Atunci cand se calculeaza Tarifele RCA, se iau in calcul mai multi factori printre care: categoria vehiculului, capacitatea cilindrica, masa maxima autorizata, combusitilul, marca, modelul, localitatea si clasa de bonus malus a asiguratului (aceasta clasa tine cont de istoricul de daune si accidente al asiguratului). Dintre cele enumerate, clasa Bonus Malus,si tipul autovehicolului poate schimba semnificativ pretul final. Din aceste motive este necesara introducerea tuturor acestor date pentru a afla tariful corect.

 

 • Cum se poate plati rca-ul?

 

Nu există nici o diferență între polițele cumpărate online și cele cumpărate de la brokeri. Odată ce ați completat toți pașii online sunteti redirectionat pentru a efectua plata.

Metoda de plata presupune un card de credit sau de debit.

 

 • In cat timp primesc polita rca?

 

Dupa efectuarea platii, polița de asigurare se emite automat, pe adresa dvs. de email. În caz de nevoie, o puteți imprima singur/ă. Conform noilor legi în vigoare, aceasta poate fi imprimată pe hârtie albă (imprimarea pe hârtie verde nu mai este obligatorie).

 

 • Cartea Verde trebuie sa fie verde?

 

Din data de 1 iulie 2020, Biroul Asigurarilor de Autovehicule din Romania (BAAR) a hotarat ca nu mai este verde cartea internationala de calatorie, ci alba, printandu-se pe o foaie A4 normala. Așadar, pentru calatorii in afara Uniunii Europene trebuie sa aveti printata Cartea Verde (asigurarea internationala de calatorie) pe o foaie A4 alba, standard. In interiorulm Uniunii Europene este suficient sa aveți acces la polita in format electronic. Puteti consulta informatia oficiala aici: https://www.baar.ro.

 

 • Ce este Constatarea Amiabila si cum se efectueaza?

 

Constatarea amiabila este un proces legal, in cazul unui accident de circulatie, care se efectueaza fara prezenta unui echipaj de politie rutiera sau printr-un drum la sectia de politie pentru accidente usoare. Este un instrument de rezolvare rapida a daunelor minore care indeplinesc urmatoarele caracteristici simultan: maxim doua autovehicule implicate, fara daune corporale si in care este cunoscut si impartasit de ambele parti vinovatul. Cand completati formularul este important sa ii oferiti atentie pentru claritate pentru reprezentarea exacta a faptelor. Se recomanda a se efectua cateva poze cu ambele masini implicate inainte de a elibera traficul.

 

 • Asigurarea se face pe numele proprietarului din talon sau a soferului?

 

O polita de asigurare auto RCA este valida doar daca Datele de pe polita reflecta realitatea. Este important asadar sa fie trecute toate datele proprietarului, exact ca in talon, inclusiv cnp-ul sau cui-ul dupa caz. Pe polita apare doar proprietarul si puteti fi considerat proprietar doar daca aveti un contract de vanzare cumparare pentru acel bun. Atunci cand folositi masina altcuiva, trebuie sa faceti polita pe numele acelei persoane/entitati.

 

 • Polita RCA electronica este considerata originala?

 

Politele RCA sunt emise in mod electronic si sunt considerate originale daca sunt emise de o societate de asigurari autorizata de ASF. Ele sunt valabila in format electronic sau printate pe o foaie A4 alba standard.  Începând cu data de 10.09.2020, se elimină obligativitatea prezentarii politei in format tiparit. Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei. Desi se elimină obligativitatea prezentarii politei in format tiparit, documentul electronic avand aceeasi valoare legala.

 

 • Sunt alertat cand expira rca-ul?

 

Platforma facilitează alerte de expirare trimise din timp, datele mașinii sunt salvate și, pentru clienți, tot procesul de achiziție durează doar câteva zeci de secunde. Poti seta alerta manual la urmatorul link: https://www.taxeauto.ro/ro/manual-alert

 

 • Ce este sistemul de bonus malus?

 

Prin sistemul de Bonus Malus se bonuseaza clientii fara daune si se pedepsesc cei care provoaca daune printr-o majorare. B8 inseamna o reducere de 50% din tariful de baza , iar M8 inseamna o majorare de 80%. B0=tariful de baza, B1-5%,B2-10%, B3-15%, B4-20%, B5-25%,B6-30%, B7-40%, B8-50%.

 

 • Ce daune acopera polita RCA?

 

Polita de asigurare auto obligatorie (RCA) acopera daunele materiale dar si daunele corporale si morale.

 

 • Care sunt pasii in caz de dauna?

 

Pentru daunele usoare se completeaza amiabilele si apoi partea vinovata ia legatura cu Asiguratorul. Pe polita de asigurare sau pe site-ul asiguratorului gaseste numerele de telefon actualizate unde trebuie sa suni. In cazul daunelor mai grave sau cand nu se inteleg partile trebuie facut proces verbal la politie.

 

 • In cat timp intra in vigoare un rca?

 

O asigurare RCA se poate luat doar incepand cu ziua urmatoare. Cel mai devreme din ziua urmatoare incheierii politei RCA. Puteti plasa o comanda cu valabilitate din ziua urmatoarea pana la ora 21:30 a fiecarei zile, 365 de zile pe an.

 

 • Pe ce perioada se poate incheia rca-ul?

 

Online se poate incheia pe 1, 2, 3, 6, 9 sau 12 luni. Pentru alte perioade mergeti in agentiile noastre sau ale asiguratorilor.

 

 • Voi primi despagubiri de la asiguratorul daca vinovatul era sub influență?

 

Da, asiguratorul trebuie sa despagubeasca indiferent de starea de intoxicare a conducatorului autovehiculului vinovat de savarsirea accidentului.

 

 • Autorul accidentului fuge sau e necunoscut. Ce fac?

 

Aveti obligatia legala sa-i luati numarul de inmatriculare si sa raportati in maxim 24 de ore la sectia de politie. Veti fi despagubit doar in cazul in care autorul este cunoscut. Daca insa va gasiti masina lovita in parcare si autorul e necunoscut va trebuie sa va reparati dvs masina.

 

 • Cum intru in contact cu TaxeAuto.ro?

 

Serviciile furnizate de site-ul TaxeAuto.ro sunt asigurate de SMS TICKETING S.R.L cu sediul central legal in Cluj Napoca, Str. Decebal, Nr. 69, inregistrata la Registrul Comertului sub numarul J12/1288/2017, Cod unic de Inregistrare Fiscala RO37307986

Telefon/Fax: (004) 0264.593.707

Telefon: (004) 0732.773.773

Adresa: Cluj-Napoca, Str. Decebal, Nr. 69

Program: Luni - Vineri, 08:00 - 17:00 cu exceptia sarbatorilor legale

 

 

 • Care e ultima zi valabila a politei?

 

Ultima zi valabila a politei  este ultima zi de asigurare trecuta in polita de asigurare RCA primita de la Asigurator. Puteti verifica validitate politei pe site-ul AIDAA - Administrare Istoric Date Asigurari Auto la pagina www.aida.info.ro.

 

 • Pot recupera banii de RCA daca vand masina?

 

Daca ati vandut masina, RCA este inca valabil si nu a fost folosit pentu plata vreunor pagube, puteti recupera prima de asigurare pe perioada ramasa neasigurata. Pentru recuperare, aveti nevoie de polita RCA, contractul de vanzare cumparare sau factura de vanzare si adeverinta de la fisc prin care a fost radiata masina. Cu aceste documente scanate puteti sa contactati asiguratorul pentru recuperarea banilor pe perioada ramasa neasigurata.

 

 • De ce se cere dovada inregistrarii fiscale pentru rca-ul in vederea inmatricularii?

 

In vederea inmatricularii, este o cerinta conform legislatiei in vigoare si nu se poate emite polita fara ea, cu exceptia masinilor noi, neridicate de la dealer. In acest caz, dealerul iti va oferi seria de sasiu pe baza caruia vei emite o polita RCA in vederea inmatricularii, masina avand deja numere provizorii rosii.

 

 • Ce fac daca observ o eroare pe polita RCA?

 

Pentru aceasta situatie va puteti adresa brokerului inscris pe polita de asigurare RCA. Veti trimite un email cu prezentarea erorilor si documentele care atesta veridicitatea datelor corecte: talonul masinii si cartea de identitatea a asiguratului.

 

 • Ce este decontarea directa?

 

Decontarea directa este optiunea prin care, in cazul in care sunteti implicat intr-un accident in care dvs sunteti tertul pagubit, va puteti adresa direct asiguratorului dvs RCA pentru despagubirea pentru daune materiale nefiind nevoie sa va adresati asiguratorului persoanei vinovate. Desigur restul formalitatilor, constatarea amiabila sau constatarea de la politie trebuie intocmite in prealabil.

 

 • Ce este certifical de daunalitate?

 

Este un document pe care il poti obtine de la BAAR - Biroul Asigurarilor de Autevehicule din Romania (www.baar.ro) sau de la ultimul Asiguratorul dvs. si consta intr-o certificare a existentei sau lipsei daunelor pentru o anumita perioada de timp.

 

 • Noutati clasa bonus malus persoane fizice

 

Este important de stiut ca daca aveti mai multe masini pe persoana fizica, la reinnoire toate vor avea cea mai favorabila clasa de bonus dintre toate masinile detinute. De asemenea, la cumpararea uneia noi, aceasta va avea cea mai favorabila clasa de bonus deopotriva.

 

 • Ce semnifica campul soferilor declaratie de pe polita?

 

Acest camp este optional. Oricine considerati de cuviinta poate utiliza masina dvs, fara a fi trecut in acel camp. Asigurarile RCA in Romania se emit pe masina si nu pe sofer.